In 2019 hebben 62 bewonersgroepen een initiatief ingestuurd, waarvan 11 groepen zijn gekozen tot Haagse Energie Topper. Deze 11 bewonersinitatieven worden momenteel begeleid door de gemeente zodat zij hun plannen nog dit jaar kunnen realiseren. Zij krijgen financiële en inhoudelijke ondersteuning bij het realiseren van hun plannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijeenkomsten, trainingen en individuele begeleiding.
Laat je inspireren door de energiethema's, waardoor initiatiefnemers zich hebben laten inspireren.
Je wilt prettig en comfortabel wonen in je eigen koop- of huurwoning. Met slimme, kleine maatregelen kun je je woning vaak al beter isoleren en energie besparen. Bewoners kunnen dit soort maatregelen ook samen oppakken, bijvoorbeeld in een appartementencomplex. Zo schep je samen een mooie en comfortabele woon-en leefomgeving.
De meest gebruikte manier voor het opwekken van zonne-energie zijn zonnepanelen. Die zetten licht direct om in elektriciteit: zonnestroom. Een andere manier is zonlicht omzetten in warmte. Dit gebeurt door zonneboilers. Op sommige plekken in de stad bieden gedeelde daken kansen voor bewoners om hun eigen energie op te wekken.
In Nederland waait het vaak en hard. Wind raakt nooit op en is op veel plekken goed te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Ook in de stad kan windenergie een bijdrage leveren aan de overstap op schone energie.
Water is altijd in beweging. Hierdoor is water erg geschikt voor de opwekking van duurzame energie. Met aquathermie is het bijvoorbeeld mogelijk koude en warmte te benutten uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater.
Den Haag groeit. Het verkeer wordt daardoor drukker en er is steeds minder ruimte in de stad. De gemeente wil dat Den Haag ook in de toekomst leefbaar, verkeersveilig en bereikbaar is. Daarom is het belangrijk om anders te gaan kijken naar en om te gaan met mobiliteit. Denk hierbij aan het delen van auto’s, fietsen en scooters in een straat of wijk.
Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, van zonneboilers, uit de bodem, en warmte uit diepere aardlagen. Een eerste stap richting duurzame warmte is vaak een goed geïsoleerd huis dat in de winter warm blijft. Maar ook zuinige ventilatiesystemen kunnen helpen het energiegebruik te verlagen in een wijk.
Er zijn al veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten en dit helpt weer bij het versnellen van grootschalige energietransitie projecten.
Overal in Den Haag zijn enthousiaste bewoners in grote en kleine groepen bezig met de overstap op schone energie. Vorig jaar hebben we al een deel van deze pioniers op weg geholpen met hun plannen. Deze pioniers proberen nu het bewustzijn bij hun wijkgenoten te creëren zodat ook zij de noodzaak inzien van de overstap van fossiele brandstoffen naar schone energie.
Bekijk de initiatieven en bied je hulp aan.